Knattetävling maj 2013

knatte1Förväntan var stor inför 2013 års Sydenduro. Strax efter klockan 9 inkom de första anmälningarna till tävlingen för knattar i Enduro ute på Revingenhed strax utanför Lund. När det var dags för förarsammanträde hade nio barn i åldrarna 6-13 år anmält sig vilket gjorde klassen för knattar till den tredje största i årets Sydenduro. Deltagarna kom från Skåne, Halland och Småland.

Innan det var dags att kicka igång deltog alla i förarsammanträdet tillsammans med sina föräldrar och dagens upplägg presenterades. Banan som kördes ligger i med skånska mått mätt kuperad terräng och ett varv mäter ca 1 km. Depån var placerad strax intill starten där färgglada motorcyklar, släp och skåpbilar stod uppradade.

För att alla skall få en chans att bekanta sig med banan kördes två sk mastervarv under ledning av en av FMCK Malmös knattar, Fanny Nilsson. Ett mastervarv betyder att alla deltagare kör efter varandra i lite lugnare tempo.

Efter mastervarvet var det dags för träning. Förarna startades en och en med minst 20 sek mellanrum. Vid grön flagg från tävlingsledningen var det full gas in i första svängen ca 50 meter längre bort. Efter varje varv gick de tävlande in i varvningen där dom alltid fick stanna för röd flagga. Varvet noterades av sekreteraren och så kom den gröna flaggan fram igen. Full gas. Nytt varv.

Så vad det dags för tävling. Vi delade in förarna i två grupper där de lite mindre hojarna på 50 kubik körde fyra varv och de lite större 65-150 kubik körde sex varv. Föräldrar placerades ut på banan för att hjälpa till vid eventuella stopp.

knatte2Enduro är en tuff sport som ställer höga fysiska krav på föraren. Lite trötta syntes knattarna efter målgång men vid prisutdelningen var alla nöjda, glada och lika stolta som deras föräldrar. Tävlingsformen som vi bedriver bygger på att alla skall ha roligt och att det skall vara så säkert som möjligt. När vi är klara finns det inga resultatlistor utan alla barn skall ha möjligheten att känna sig som vinnare. FMCK Malmö bjöd avslutningsvis på lite korv med dricka och en utlottning av fina priser från je68.se var mycket uppskattat.

Tack alla som ställde upp!

Patrik Tolvsgård

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.