Det händer något i endurosverige

Jag upplever något mycket spännande och givande just nu. Skåne, och inte minst FMCK Malmö, syns allt tydligare och längre upp på resultatlistor. Strävsamheten och uthålligheten hos Hampus Smith är värd så mycket beundran – den återkommer vi till.

I fjol valde Franz Löfquist att känna sig för i hetluften bland svensk enduroelit. Det blev nog allt fler som efter hand lyfte på ögonbrynen under den resan – från att ta steget in från crossen med prova-på-ambition till top tio i SM1. Inför sista deltävlingen var det bud på en fjärdeplats, just det, om det inte hade varit för den där olycksaliga framdrevsbulten förstås. Nu blev det i stället en total sjundeplats. Kan bara betyda en sak: en smart grabb med framåtblick och insiktsfull och ödmjuk syn på enduron och sina medtävlare.

SM 2017 har inte kommit igång än. Franz är bättre rustad i år och körde med stor framgång sina sighting laps förra året. Det ska bli riktigt spännande, nja, spännande säkert, men mest njutbar underhållning, att följa honom i år.

Franz har startat året på ett sätt som imponerar djupt på mig. Det som imponerar mest är hur han kör och hur stabilt och kontrollerat det är. Det är alltså ingen överraskning att Franz på sitt metodiska sätt, tveklöst, vinner Sydendurocupens deltävlingar i Tomelilla och Helsingborg, eller att Franz tillsammans med Marcus Torkelsson från grannklubben tar hem 6-timmars. Och nu senast dubblar han segern i FMCK Hässleholms Hovdalajakten.

Jag kunde inte vara på plats på Hovdala för att njuta av ett av Sveriges bästa arrangemang, så jag fick leva mig in i proven genom tidsredovisningen i semi-realtid. När jag stirrar på tiderna så börjar jag förstås se ett antal mönster. Mönster som bekräftar det jag så mycket ser upp till hos Franz.

För att summera: tävlingen sträcker sig över två dagar och blir förstås ett rätt komplett uthållighetsprov. Allt kan alltså hända under färden mot 24 fullföljda prov. Under två dagar syns ingen avmattning. Tiderna på proven ligger stabilt eller minskar på ett par av proven. Dag 2 blir vassare med bättre resultat.

Så ser det ut när jag betraktar en enduroförare som har rätt fysiska förutsättningar, som har optimerat sitt arbetsredskap, som använder sin  förmåga att läsa bana och förutsättningar, och inte minst har ett ödmjukt förhållningssätt till sina höga mål.

Lycka till Franz!

.